Elke Schenk-Kring heeft één of twee Fonds-coördinatoren. Een Fonds-coördinator is de 'vraagbaak' voor de leden van de Schenk-Kring m.b.t. praktische zaken. Ook staat hij/zij in contact met Fonds-coördinatoren van andere Schenk-Kringen en het bestuur.

De Fonds-coördinatoren van JOURE 1 zijn Janneke Russchen & Geertje Swart-Hazen. Ze zijn te bereiken via het e-mailadres van deze Schenk-Kring: joure1@gezondheidfonds.nl

Door Geertje en Janneke

Deze keer hadden we de bijeenkomst in Easterwierrum waar we te gast waren bij de Dûnspleats. De laatste dagen was het prachtig warm weer en we mochten in de heerlijke tuin zitten, mooi beschut door de struiken. Er was thee en koffie met koekjes en chocolade. Midden in de kring stond een mooie lantaarn met een kaars ons te verlichten. Het was een knusse sfeer.

We mochten zes belangstellenden verwelkomen en na een voorstelrondje waar een ieder vertelde hoe zij hier terecht was gekomen, konden vragen over de Schenk- kring, het Gezondheidfonds en het Gezondheidscoöperatief worden gesteld.

Een vraag die naar voren kwam was: ‘Wat is nu het verschil tussen de Schenk-kring en het Gezondheidfonds?’ Een goede vraag, want dit geeft nogal eens verwarring.

Het antwoord is:

De Schenk-kring is verbonden met het Gezondheids Coöperatief Nederland (GCN). Het GCN organiseert een paar keer per jaar themadagen waar je gratis naartoe kunt als je lid bent. Op die dagen neemt iedereen wat lekkers mee voor de lunch. Regionaal worden ook (thema)bijeenkomsten georganiseerd door de Schenk-kringen.

Het Gezondheidfonds is een onderdeel van de Schenk-kring waar je vervolgens aan mee kunt doen als je eerst lid bent geworden van het GCN. Door lid te worden van het fonds kun je jouw facturen voor alternatieve geneeswijzen (binnen het aangegeven pakket*) laten vergoeden. Je betaalt daarvoor maandelijks een inleg en kunt kiezen of je jouw factuur helemaal vergoed wilt hebben of voor een bepaald percentage (bijv. 30%-50%-70%). Dit alles op basis van waardengedragen normen. De ene deelnemer zal meer alternatieve zorg nodig zijn dan de ander en zo steun je elkaar.
Naast het lid zijn van het Gezondheidfonds heb je nog de gewone basisverzekering. (Je kunt kiezen voor een hoog eigen risico (lagere premie per maand) en wel of geen aanvullende verzekeringen.

Een andere vraag was: ‘Wat als je het lidmaatschap niet kunt betalen?’

Het antwoord is:


EERSTVOLGENDE BIJEENKOMST?

Informatie via joure1@gezondheidfonds.nl

Er zijn leden die zelf alle kosten wel kunnen betalen en toch iemand anders willen ondersteunen. Die kiezen ervoor een donatie-lidmaatschap aan te gaan. Of ze betalen twee lidmaatschappen, eentje voor henzelf en eentje voor iemand die minder geld tot beschikking heeft. Je kunt altijd contact opnemen om te overleggen of je voor een donatie-lidmaatschap in aanmerking komt. Hoeveel donatie-lidmaatschappen er zijn, was niet bekend op dat moment.

Een andere vraag was: ‘Welke behandelingen zitten erin het pakket?’

Het antwoord is:

Acupunctuur, Antroposofische geneeskunde, APS therapie, Ayurveda, Body Stress Release, Chinese geneeswijzen, Chiropractie, Counseling, Craniosacraal therapie, EMDR therapie, Euritmietherapie, Gestalttherapie, Halotherapie, Haptotherapie, Holistische energetische therapie, Homeopathie, Hypnotherapie, Integrale therapie, Iriscopie, Kinesiologie, Mesologie, Moermantherapie, Natuurgeneeskunde, Neuraaltherapie, Neuromusculaire therapie, Osteopathie, Orthomoleculaire geneeskunde, Psychomotorische kindertherapie, Psychosociale therapie, Psychotherapie, Reflexzonetherapie, Regressietherapie, Reïncarnatietherapie, Shiatsu therapie, Spataderstherapie, Speltherapie, Vaktherapie.
Dit zijn de behandelingen die ook (gedeeltelijk) door de ziektekostenverzekeraar worden vergoed. De leden kunnen in jaarvergaderingen andere therapieën aandragen. En door nu een database op te bouwen kan er gekeken worden welke therapieën het meest gebruik van wordt gemaakt.

Er is ook gesproken over de basisverzekering. Over het stoppen ermee en wat voor consequenties dat kan hebben. Er zijn mensen op verschillende manieren mee bezig.

Halverwege de avond zijn we toch maar van de tuin naar binnen verhuisd, want de muggen begonnen ons veel te lekker te vinden 😊.

door Geertje

Het heeft even geduurd, maar gelukkig kunnen we elkaar als schenkkring weer ontmoeten en verder gaan met elkaar leren kennen. Dit is nodig om onze eigen vorm, 'toon' te vinden. In deze beginfase is het nog aftasten, luisteren, vragen stellen, delen en inspireren.


Het was fijn om elkaar weer te zien en met elkaar te delen. De locatie werd als zeer prettig ervaren en centraal voor Friesland en de Noord-Oost polder. We zaten 1,5 meter uit elkaar in een grote kring. Er was respect voor elkaar wie graag afstand hield en voor wie graag contact wilde.


Er werden 'tips en tops' gedeeld mbt biologische tandartsen, boeken en organisaties/werkgroepen die zich inzetten voor een eerlijkere/transparantere samenleving. 

Iedereen hartelijk bedankt voor zijn inbreng en bijdrage aan de leuke, liefdevolle en interessante avond. Graag tot een volgende keer.